Näin eroat kirjakerhoista
Kirjakerhot houkuttelevat ihmisiä jäsenikseen yleensä hyvillä liittymistarjouksilla. Useimmiten liittyessäsi kirjakerhon jäseneksi saat kaksi tai kolme kirjaa, yleensä uutuuksia tai suosikkikirjailijoiden teoksia, joko ilmaiseksi tai nimellisellä hinnalla. Liittymislahjakirjojen lisäksi useimmissa tapauksissa saat vielä jonkun tavaralahjan, joka tapauksesta riippuen saattaa olla melko arvokaskin. Joku saattaa liittyä kirjakerhoon näiden tarjousten houkuttelemana, vaikka ei kirjoista muutoin niin kovasti välittäisikään. Kirjakerhoista eroaminen on saanut melko paljon kommentteja netin keskustelupalstoilla: joidenkin mielestä se on hankalaa tai jopa mahdotonta.
Kirjakerhoista eroaminen sinänsä on varsin yksinkertainen prosessi. Lähetät vain vapaamuotoisen kirjallisen ilmoituksen kirjakerhoon, josta haluat erota ilmoittaen nimesi ja jäsennumerosi. Vahvistus eroamisesta saapuu sähköpostiisi yleensä hyvinkin nopeasti, päivässä tai parissa, joskus jopa muutaman tunnin sisällä. Miksi kirjakerhoista eroaminen sitten usein koetaan niin hankalaksi? Suurin syy tähän lienee se, että liittyminen kirjakerhoon on tehty pikaisesti ja sen enempää ajattelematta ainoastaan hyvien liittymistarjousten johdosta. On saattanut jäädä huomaamatta kirjakerhon jäsenehtojen kohta, jossa kerrotaan kuinka monta kirjaa jäsenen täytyy ostaa kerhosta jäsenhinnalla, ennen kuin hän voi erota kirjakerhosta ilman lisämaksua. Useimmiten tuo ostomäärä on sama kuin liittymistarjouksena saatujen hyvin edullisten kirjojen lukumäärä, eli yleensä kaksi tai kolme kuukaudenkirjaa. Yleensä tämä ostovelvollisuus koskee nimenomaan kerhon niin sanottuja kuukaudenkirjoja, jotka lähetetään asiakkaalle automaattisesti, jos tämä ei ole peruuttanut kirjaa määräpäivään mennessä. Paljon lukeville ja joka tapauksessa kirjoja ostaville henkilöille tämä ei yleensä ole ongelma: kuukaudenkirjat ovat usein kiinnostavia uutuusromaaneja joita tarjotaan jäsenille ostettavaksi jonkun verran kirjakauppojen normaalihintaa edullisemmin. Mikäli kuukaudenkirja ei sattuisi kiinnostamaan, sen voi peruuttaa määräpäivään mennessä netissä tai puhelimella.
Kirjakerhoista eroaminen saattaa olla ongelma henkilöille, jotka vähän ajan kuluttua liittymisestä havaitsevat, ettei heillä olekaan aikaa tai mielenkiintoa kerhon tarjoamia kirjoja kohtaan. Kirjojen hinta saatetaan myös joissain tapauksissa kokea korkeaksi. Tässä vaiheessa kirjakerhoista eroaminen tulee usein mieleen. Eroaminen kirjakerhosta onnistuu vaikka heti liittymisen jälkeen: kuluttajansuojalain mukainen 14 päivän niin sanottu katumusaika koskee myös kirjakerhojen palveluja. Usein liittymislahjaksi saadut kirjat tulee kuitenkin luettua, ja tuo 14 päivän aika ehtii kulua ennen kuin asiakas havaitsee, ettei kirjakerhon jäsenyys sovikaan hänelle. Tässä vaiheessa vaihtoehdoiksi jäävät joko erota kerhosta ja maksaa liittymislahjakirjojen normaalihinta, jos kirjakerhon ostovelvoite ei ole ehtinyt täyttyä jäsenyysaikana, tai jatkaa jäsenyyttä niin kauan, kunnes kuukaudenkirjojen joukosta löytyvät nuo kaksi tai kolme kiinnostavaa kirjaa, jotka haluaa hankkia itselleen. Tämän jälkeen kirjakerhoista eroaminen onnistuu yksinkertaisesti ilmoittamalla kerholle kirjallisesti halustaan erota kerhon jäsenyydestä.
Kirjakerhoista eroaminen ei ole hankalaa, jos on muistanut lukea kerhon säännöt huolellisesti ja ymmärtää, ettei kirjakerhojen ole mahdollista antaa lahjoiksi arvokkaitakin kirjoja ilman minkäänlaista sitoutumista tuleviin ostoksiin. Muutoinhan kaikki ihmiset tilaisivat vain nuo ilmaiskappaleet ilman aikomustakaan hankkia kerhosta mitään muuta. Vaikka se asiakkaasta saattaisikin tuntua mukavalta, valitettavasti liiketaloudelliset näkökohdat eivät puolla tämäntyyppistä toimintaa. Ilmaisia kirjoja, kuten ei ilmaisia lounaitakaan, ole olemassa. Jos et itse ehdi lukea tai lukeminen ei kiinnosta, mieti olisiko ystäväpiirissäsi joku joka kenties saattaisi haluta hankkia nuo kirjat, tai onko mahdollisesti tulossa joku merkkipäivä tai muu juhla, johon olisi tarpeen hankkia lahja. Kirjat ovat suosittuja myös lahjoina: miksi et siis antaisi mahdollista kuukaudenkirjaa lahjaksi. Kirjakerhojen kuukaudenkirjat ovat, ainakin tätä nykyä, yleensä alkuperäispainoksia, ja hinta on jonkun verran kirjakauppojen normaalihintaa alhaisempi. Ei siis mikään huono lahjaidea, jos päivänsankari sattuu pitämään lukemisesta!
- Kirjakerhot houkuttelevat jäseniä hyvillä liittymistarjouksilla
- Eroaminen mahdollista kuluitta kirjakerhon säännöissä mainitun ostovelvollisuuden täytyttyä
- Eroaminen ennen ostovelvollisuuden täyttymistä aiheuttaa jäsenelle velvollisuuden maksaa liittymislahjakirjoista normaalihinta